Stichting Beter Zeist

aandacht voor burgerinitiatieven, inspraak, duurzaamheid, mobiliteit, groene ruimte en verantwoorde bouw

07-01-2025

Nieuws toegelicht, jaargang 2025


Aan de vrienden en contacten van Stichting Beter Zeist

Hartelijk dank voor uw steun en onze beste wensen voor het nieuwe jaar!

In dit nieuwe jaar is de nieuws-berichtgeving in een ander jasje gestoken. De email Nieuwsflits is gemoderniseerd terwijl Nieuws-Toegelicht nog steeds nadere uitleg geeft over nieuwsfeiten uit de afgelopen periode.

Echter, ondertussen gebeurt er soms ook veel. Er is nu een netwerk met correspondenten gevormd die tussentijds, actueel nieuws doorgeven aan Hanna van den Dool, nog steeds als vrijwilliger zeer betrokken bij Beter Zeist. Daarnaast hebben wij op de site een webpagina geopend waarop alle zaken/projecten staan waar Beter Zeist bij betrokken is en waarop kan worden doorgeschakeld naar het betreffende project. Wij realiseren ons dat velen slechts geïnteresseerd zijn in een bepekt aantal van deze projecten, maar dan de informatie daarover wel in zijn geheel willen kunnen zien. Hanna gebruikt de doorgegeven informatie zo snel mogelijk voor actualisering van de tekst over het specifieke project.

Nieuwsflits januari 2025

Net als in vorige jaren heeft Stichting Beter Zeist in 2024 weer veel activiteiten uitgevoerd.
Een keus uit de recente informatie staat hieronder:

  • Rechtbank vernietigt verkeersbesluit afsluiting Huis ter Heideweg
  • Begin 2025 besluit de raad over verstedelijking PGGM-terrein in Zeist-west
  • Voortgang beroepsprocedure Historische Middenas WA Hoeve
  • Burgercoalitie presenteert alternatief voor gebiedsvisie Station Driebergen-Zeist e.o.
  • Uitvoering burgeramendement Eerste Omgevingsvisie Zeist (EZO)
  • Nieuwsbrief Vereniging Leefmilieu 2024-4
Rechtbank vernietigt verkeersbesluit afsluiting Huis ter Heideweg

Protest tegen afsluiting verbinding Zeist - Huis ter Heide

Volgens het verkeersbesluit van gemeente Zeist zouden motorvoertuigen (exclusief sommige hulpdiensten) in de toekomst tussen Zeist en Huis ter Heide over provinciale wegen moeten omrijden. De meeste inwoners van het dorp zijn hiertegen. Er liepen beroepsprocedures bij de rechtbank van de kant van Beter Zeist, de Buurt- en belangenvereniging en een belanghebbende inwoner (mede namens veel anderen). Het college heeft verweer gevoerd en Beter Zeist e.a. hebben op 19 september daarop gereageerd. De rechtszitting was in Utrecht op 22 oktober.

Onvoldoende onderbouwing besluit
Op 20 december heeft Rechtbank Midden Nederland de beroepen gegrond verklaard en het besluit vernietigd. Naar het oordeel van de rechtbank zijn het onderzoek en de onderbouwing van het verkeersbesluit onvoldoende. Verder is het onvoldoende duidelijk waarom het besluit de verkeersveiligheid dient, wat de gevolgen ervan zijn en waarom de voor eisers nadelige gevolgen onvoldoende opwegen tegen het doel van het besluit. Gemeente Zeist kan binnen 6 weken nog bij de Raad van State in hoger beroep gaan of een nieuw verkeersbesluit nemen. Dan zal wel aan de punten van de uitspraak moeten worden voldaan, zie de uitspraak.

Begin 2025 besluit de raad over verstedelijking PGGM-terrein
in Zeist-west

PGGM-terrein: voorbeeldverkaveling met hoogte-accenten van 30 - 45 meter

Het pensioenfonds vertrekt uit Zeist naar Utrecht Centraal in een nu nog leegstaande kantoorlocatie. Het gaat in Zeist-west om een terrein van 7 ha en een ruim 10 jaar geleden gebouwd kantoor van 40.000 m2 met een ondergrondse parkeergarage van 30.000 m2 in 3 lagen voor 970 auto’s. Volgens het huidige bestemmingsplan kan 60% van het gebied bebouwd worden voor kantoordoeleinden. Het gebied ligt in en nabij de Stichtse Lustwarande en de belangrijke ecologische passage langs en binnen Landgoed Oostbroek. Intussen hebben ontwikkelaar annex vastgoedexploitant Amvest en de gemeente gesprekken gevoerd met Beter Zeist, Milieuzorg Zeist e.o. en omwonenden.

Verstedelijking met Hoogbouw?
Gemeente Zeist zet in op 450 - 650 woningen voor een groot deel van het gebied. Dat zou betekenen dat er gemiddeld maximaal 93 woningen per hectare zouden komen. Gezien de plekken die niet bebouwd kunnen worden zou hoogbouw betekenen tot maximaal 45 meter hoogte. Verder is er ook een voornemen om daar een school met 2 gymzalen voor (speciaal) onderwijs te bouwen als vervanging voor het Noorderlicht en het Heuvelrugcollege. Daarnaast wordt gedacht aan bijvoorbeeld kleinschalige horeca, een ontmoetingsplek of fysiotherapeut.

De verstedelijking komt in/bij de Stichtse Lustwarande en nabij de regionale ecologische verbindingszone Kromme Rijnstreek – Vechtplassen gebied. De groene uitstraling van het gebied en omgeving en de huidige recreatie- en natuurfunctie van het plangebied voor de omwonenden dreigen daarmee te verdwijnen. De raad wil snel een principebesluit nemen met kaders voor de herontwikkeling van het gebied. Op 16 januari 2025 is er een Ronde Tafel over het principebesluit en op 11 februari vindt daarover de besluitvorming plaats. Zie verder het raadsvoorstel met bijlagen waaronder in bijlage 3, pag. 33 de voorbeelduitwerking met hoogteaccenten van 30 – 35 meter.

Burgercoalitie presenteert alternatief voor gebiedsvisie
Station Driebergen-Zeist e.o.

Coalitievoorstel voor verbetering ecologische verbindingen Heuvelrug en Kromme Rijnstreek

De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug maken plannen om rondom het station duizenden appartementen te gaan realiseren in een nieuwe woonkern met hoge, stedelijke bebouwing. Gemeente Zeist heeft in het coalitieakkoord de ambitie opgenomen om bij het station 500 - 1.500 woningen te bouwen. Dat aantal is in de Regiodeal met het Rijk met 1.000 woningen opgehoogd tot 1.500 - 2.500. Midden in de natuur en in de landgoederenzone van de Stichtse Lustwarande.

Een dergelijke grootschalige woningbouw kan dit kwetsbare gebied niet dragen. Daardoor zal het waardevolle karakter van het gebied met zijn belangrijke droge en natte ecologische verbindingen onherstelbaar worden aangetast. Verder dreigen zo de kernen Zeist, Driebergen en Odijk zonder bufferzones aan elkaar te groeien. Ook is er kritiek op de noodzaak van een nieuwe kern op deze locatie.

Beide gemeenten willen snel een besluit nemen over een ontwikkelscenario. In afwachting daarvan is al een voorkeursrecht voor aankoop gevestigd van het onroerend goed op het plangebied.

Alternatief plan van burgercoalitie
De Burgercoalitie Stationsgebied Driebergen-Zeist (namens 7 organisaties in de 2 gemeenten) probeert tot een aanvaardbaar plan te komen. Vanuit Zeist zitten in de coalitie Bewonerscollectief Odijkerweg, Beter Zeist, Milieuzorg Zeist en Werkgroep Kromme Rijn Corridor. Het alternatieve plan zal worden besproken in een grote bijeenkomst op Vrijdag 24 januari 2025 van 15.00 – 17.30 uur (inloop 14.30). a.s. bij Triodosbank te Driebergen. De resultaten van het onderzoek en van alle activiteiten staan op de website www.landgoedstation.nl. U kunt zich daar aanmelden voor de bijeenkomst. Zie verder ook: de open uitnodiging en de visie van de burgercoalitie op de gebiedsontwikkeling van Landgoedstation Driebergen-Zeist.

Voortgang beroepsprocedure Historische Middenas WA Hoeve

WA Hoeve in de ochtendnevel

Over het eerste bestemmingsplan over de Historische Middenas heeft Beter Zeist i.s.m. ‘Vrienden van de WA Hoeve’ bij de Raad van State beroep ingesteld. Beroepsgronden zijn o.a.: salamitactiek d.m.v. het opdelen van het plangebied in diverse bestemmingsplannen, de invloed van de bebouwing en gevolgen ervan op het (omringende) Natuur Netwerk Nederland en op Natura 2000-gebied.

De actie voor crowdfunding van ‘Vrienden van de WA Hoeve’ (voor o.m. juridische advisering) is succesvol geweest (5.000 euro). Verder is er aanzienlijke steun verkregen van de stichting Advocaat van de Aarde. Het Verweer van het college is binnen en een reactie van Beter Zeist wordt daarop voorbereid. In december werden de bezwaren op verzoek van de Raad van State (RvS) nader toegelicht aan Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB). Die zal in januari 2025 aan de RvS haar advies uitbrengen waarna later het jaar de rechtszitting volgt.

Uitvoering burgeramendement Eerste Zeister Omgevingsvisie (EZO)

De uitvoering van het in mei 2023 unaniem aangenomen burgeramendement over ‘groeninventarisatie en opname groenambities in EZO’ wordt steeds verder opgeschoven. Het college verwijst daarbij naar het opstellen van de 2e omgevingsvisie en naar toekomstige (deel)omgevingsplannen. Belofte maakt schuld. De indieners van het amendement blijven alert op de uitvoering ervan. Daarnaast wordt de unaniem aangenomen motie van GroenLinks e.a. over ‘groenblauwe waarden en groencompensatie’ die gekoppeld is aan het burgeramendement ook nog niet uitgevoerd. Dit ondanks toezeggingen van het college om het unaniem aangenomen (burger)amendement en de motie voortvarend van slag te gaan.

Na druk vanuit de indieners van het burgeramendement op ‘de politiek’ heeft het college uiteindelijk een tijdschema aangegeven voor de uitvoering van het amendement en de motie. Dit gebeurde in de beantwoording van raadsvragen. We zullen dit tijdschema nadrukkelijk blijven bewaken.

Nieuws Vereniging Leefmilieu 2024-4

Stichting Beter Zeist is al heel lang lid van de landelijke Vereniging Leefmilieu voor een groen en gezond leefmilieu. Deze vereniging heeft ook contact met MOB (Mobilisation for the Environment), een landelijk netwerk van juristen die zich inzetten voor milieu en natuur.

In bijgaande Nieuwsbrief wordt ingegaan op de volgende onderwerpen die ook voor Zeist en omgeving van belang zijn.

  • Uitspraak rechtbank over kaalkap en schermkap als bosbeheermaatregel.
  • Onaanvaardbaar uitstel van legalisering PAS-melders.
  • Eerlijk zijn over houtstook.
  • Effect van mengsels bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater in kaart gebracht.
  • Nationaal Milieu Programma 2050 in de maak.
  • Consultatie Aanwijzing gedragscodes soortenbescherming en houtopstanden 2025.

Voor de meest actuele stand van zaken, ga naar Projecten.