Stichting Beter Zeist

aandacht voor burgerinitiatieven, inspraak, duurzaamheid, mobiliteit, groene ruimte en verantwoorde bouw

Toekomstvisie Stichtse Lustwarande

18-02-2025
Ontwikkeling Toekomstvisie
Op 29 januari publiceerde B&W de raadsinformatiebrief RIB25-011 over de stand van zaken 'Toekomstvisie Stichtse Lustwarande'. De visie wordt opgesteld door bureau Steenhuis Meurs in opdracht van de gemeente Zeist en bestaat uit de volgende drie onderdelen:

  1. De Gebiedsbiografie: een cultuurhistorische analyse van het gebied om de kwaliteiten van het gebied te bepalen. Deze is inmiddels in concept gereed.
  2. Visie op hoofdlijnen: de uitgangspunten voor ontwikkelingen tot 2040. Deze wordt nog opgesteld.
  3. Spelregels: concrete voorbeelduitwerkingen voor gebiedsontwikkelingen en (voorbeeld)opgaven. Hiermee wordt nu begonnen.

Beperkte participatie
Wat ook uit de brief duidelijk wordt onder het tussenkopje 'Samenspel' dat ook bij deze visie B&W alleen kiest voor participatie op het niveau van 'raadplegen' en niet van 'adviseren' of 'coproductie' (samen ontwikkelen), zie verder de brief.

Overigens heeft B&W al aangegeven dat zowel het PGGM-terrein als Het Stationsgebied Driebergen-Zeist buiten de Stichtse Lustwarande vallen. Kennelijk wordt de aanwezigheid van cultuurhistorie aangepast aan de bouwambitie, zie raadsvragen NDZ.

31-12-2024
Gemeente Zeist is bezig met het (laten) opstellen van een toekomstvisie voor het Zeister deel van de Stichtse Lustwarande. Deze strook van landgoederen en open landschappen loopt van De Bilt tot Rhenen in het overgangsgebied van de Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. De conceptvisie is opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau. In het concept staan een aantal uitgangspunten voor de verdere ontwikkeling van de Stichtse Lustwarande. Onder meer worden genoemd het koesteren als uniek erfgoed van heel Zeist en het behouden en versterken van het groene karakter en de ruimtelijke samenhang. Dat zijn betekenisvolle uitspraken voor herontwikkeling van (onderdelen van) het gebied. Niet alles kan immers altijd en overal.

Dat geldt bijvoorbeeld voor een herontwikkeling die de kenmerken van het gebied aantast. Zo werd tijdens de bespreking op 18 november door vrijwel alle aanwezigen duidelijk gemaakt dat hoogbouw daar niet past. Verder klopt de afgrenzing van het gebied niet met eerdere inventarisatie(s) van de provincie en Zeist.

Zie verder de Nieuwsbrief met een video van de bijeenkomst en het commentaar van Natuurlijk Zeist-West dat aansluit bij dat van Beter Zeist.