Stichting Beter Zeist
aandacht voor burgerinitiatieven, inspraak, duurzaamheid, mobiliteit, groene ruimte en verantwoorde bouw
Verstedelijking PGGM-terrein in Zeist-west
31-12-2024
Begin 2025 besluit de raad over verstedelijking PGGM-terrein in Zeist-west. Het pensioenfonds vertrekt uit Zeist naar Utrecht Centraal in een nu nog leegstaande kantoorlocatie.
Het gaat in Zeist-west om een terrein van 7 ha met een ruim 10 jaar geleden gebouwd kantoor van 40.000 m2 met een ondergrondse parkeergarage van 30.000 m2 in 3 lagen voor 970 auto’s. Volgens het huidige bestemmingsplan kan 60% van het gebied worden bebouwd voor kantoordoeleinden. Het gebied ligt in en nabij de Stichtse Lustwarande en de belangrijke ecologische passage langs en binnen Landgoed Oostbroek.
Intussen hebben ontwikkelaar annex vastgoedexploitant Amvest en de gemeente, gesprekken gevoerd met Beter Zeist, Milieuzorg Zeist e.o. en omwonenden.
Verstedelijking met hoogbouw?
Gemeente Zeist zet in op 450 - 650 woningen voor een groot deel van het gebied. Dat zou betekenen dat er gemiddeld maximaal 93 woningen per hectare zouden komen. Gezien de plekken die niet bebouwd kunnen worden zou hoogbouw betekenen tot maximaal 45 meter hoogte. Verder is er ook een voornemen om daar een school met 2 gymzalen voor (speciaal) onderwijs te bouwen als vervanging voor het Noorderlicht en het Heuvelrugcollege. Daarnaast wordt gedacht aan bijvoorbeeld kleinschalige horeca, een ontmoetingsplek of fysiotherapeut.
De verstedelijking komt in/bij de Stichtse Lustwarande en nabij de regionale ecologische verbindingszone Kromme Rijnstreek – Vechtplassen gebied.
De groene uitstraling van het gebied en omgeving en de huidige recreatiefunctie van het plangebied voor de omwonenden dreigen daarmee te verdwijnen.
De raad wil snel een principebesluit nemen met kaders voor de herontwikkeling van het gebied. Op 16 januari 2025 is er een Ronde Tafel over het voorstel en op 11 februari vindt daarover de besluitvorming plaats. Zie verder het raadsvoorstel met bijlagen: https://zeist.raadsinformatie.nl/vergadering/1291891 waaronder in bijlage 3, pag. 33 de voorbeelduitwerking met mogelijke bouwhoogten.