Stichting Beter Zeist
aandacht voor burgerinitiatieven, inspraak, duurzaamheid, mobiliteit, groene ruimte en verantwoorde bouw
Verstedelijking PGGM-terrein in Zeist-west
03-04-2025
Eind maart hebben Stichting Beter Zeist en de groep omwonenden van PGGM (Rondom PGGM) bezwaar gemaakt tegen het amendement van de raad om de participatie over de planontwikkeling op het laagste niveau 'raadplegen' vast te leggen. We zullen zien of de bezwaren ontvankelijk worden verklaard. Als dat niet zo is dan overwegen bezwaarmakers een beroepsgang naar de rechtbank.
17-02-2025
Tijdens de formele inspraak op 16 januari gaven onder meer Stichting Beter Zeist en de omwonenden van Rondom PGGM hun reacties op het raadsvoorstel. Zij vinden de onderbouwing van het principebesluit onvolledig en onvoldoende. Bovendien is het raadsvoorstel vooral gericht op een maximale benutting van het gebied voor woningbouw. Dat verhoudt zich niet tot de directe omgeving en tot de waarden van de Stichtse Lustwarande en het nabijgelegen Natuurnetwerk Nederland (NNN). Zie verder de schriftelijke inspraakreactie van Beter Zeist en de uitgesproken samenvatting ervan en de inspraakrectie van Rondom PGGM.
Bij het debat op 6 februari bleek de meerderheid van de raad het voorstel te steunen. Bij de besluitvorming op 11 februari werd nog een amendement aangenomen om de participatie tijdens de ontwikkeling van het plan te beperken tot het niveau 'raadplegen', dus niet 'adviseren' of coproductie (samen ontwikkelen). zie het amendement.
Stichting Beter Zeist acht de motie bij het Raadsvoorstelongeldig. Deze is namelijk volgens de toelichting gekoppeld aan het hiervoor niet geldende Handvat voor gemeentebeleid. Dit in plaats van aan de wel geldende Participatieverordening.
Verder zijn de gemeente en de raad zelf niet ontvankelijk omdat zij wettelijk en volgens hun eigen regeling slechts achteraf het participatieverslag kunnen beoordelen. De afspraken over participatie worden alleen tussen de initiatiefnemer Amvest en de belanghebbenden gemaakt.
Dit alles heeft nog wel een vervolg.
31-12-2024
Begin 2025 besluit de raad over verstedelijking PGGM-terrein in Zeist-west. Het pensioenfonds vertrekt uit Zeist naar Utrecht Centraal in een nu nog leegstaande kantoorlocatie.
Het gaat in Zeist-west om een terrein van 8 ha met een ruim 10 jaar geleden gebouwd kantoor van 40.000 m2 met een ondergrondse parkeergarage van 30.000 m2 in 3 lagen voor 970 auto’s. Volgens het huidige bestemmingsplan kan 60% van het gebied worden bebouwd voor kantoordoeleinden. Het gebied ligt in en nabij de Stichtse Lustwarande en de belangrijke ecologische passage langs en binnen Landgoed Oostbroek.
Intussen hebben ontwikkelaar annex vastgoedexploitant Amvest BV en de gemeente, gesprekken gevoerd met Beter Zeist, Milieuzorg Zeist e.o. en omwonenden. PGGM is voor 50% eigenaar van Amvest.
Verstedelijking met hoogbouw?
Gemeente Zeist zet in op 450 - 650 woningen voor een groot deel van het gebied. Dat zou betekenen dat er gemiddeld op 7 hectare maximaal 81 woningen per hectare zouden komen. Gezien de plekken die niet bebouwd kunnen worden zou hoogbouw betekenen tot maximaal 45 meter hoogte.
Verder is er ook een voornemen om daar op circa 1 hectare een school met 2 gymzalen voor (speciaal) onderwijs te bouwen. Dit als vervanging voor het Noorderlicht en het Heuvelrugcollege. Daarnaast wordt gedacht aan bijvoorbeeld kleinschalige horeca, een ontmoetingsplek of fysiotherapeut.
De verstedelijking komt in/bij de Stichtse Lustwarande en nabij de regionale ecologische verbindingszone Kromme Rijnstreek – Vechtplassen gebied.
De groene uitstraling van het gebied en omgeving en de huidige recreatiefunctie van het plangebied voor de omwonenden dreigen daarmee te verdwijnen.
De raad wil snel een principebesluit nemen met kaders voor de herontwikkeling van het gebied. Op 16 januari 2025 is er een Ronde Tafel over het voorstel en op 11 februari vindt daarover de besluitvorming plaats. Zie verder het raadsvoorstel met bijlagen: https://zeist.raadsinformatie.nl/vergadering/1291891 waaronder in bijlage 3, pag. 33 de voorbeelduitwerking met mogelijke bouwhoogten.